44 Depremi’nin 78. Yılı

1944 yılı Şubat’ın 1’inde, bir Salı günü sabahın seherinde... Binlerce insanımızın hayatını kaybettiği ve onbinlercesinin de evsiz kaldığı 1944 Gerede Depremi'nin 78. yılı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 Şubat 1944 Salı günü Gerede tarihinin en acı olaylarından biri meydana geldi

Bundan tam 78 yıl önce 7.2 büyüklüğünde gerçekleşen ve çevre il ve ilçelerde de etkisi görülen Gerede Depremi’nde kimi rakamlara 3.959 kimi rakamlara göre ise bundan daha fazla kişi yaşamını yitirdi.

Yerel saat ile 05.22’de yaşanan depremde resmi rakamlara göre 20 binden fazla bina hasar gördü.

Kayıtlara Gerede depremi ya da Gerede-Çerkeş depremi olarak geçen deprem, doğuda Çerkeş, kuzeyde Devrek, güneyde Beypazarı, batıda Düzce ile çevrelenen sahada hissedildi.

İnsanlık Nerede?

Türkiye’nin birçok yerinde bilinen “Gerede insanlık nerede” sözü ise şehrin o yıllarda yaşamış kişilerine göre 1944 depremine dayanıyor. O anlatılar şöyle:

Deprem olduğunda mevsim itibariyle kış şartları hakim olduğundan ve ulaşım imkanlarının da henüz gelişmemesinden kaynaklı olarak Gerede’ye gelen yardımların gecikmesi üzerine Geredelilerin “İnsanlık nerede?” diye serzenişleri üzerine “Gerede insanlık nerede?” sözü ortaya çıkmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
44 Depremi’nin 78. Yılı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gerede Haber - En Doğru Gerede Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!