Yasin Ergüven

Vergi Mahkumu

Yasin Ergüven yazdı: Vergi Mahkumu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konuya tanım ile başlamayı hiç sevmesem de bu şekilde başlamak durumundayım. Vergi; bir devletin giderlerini karşıladığı, topraklarında yapılan ticaretten ve ihtiyaçlardan hasıl olan gelirdir diyebilirim.

Bazı kaynaklarda; “Vergi, devlet veya vergilendirme yetkisine sahip kamu tüzel kişilerince, egemenlik gücüne dayanılarak, mali, ekonomik, sosyal ve siyasi amaçlarla, yükümlülerden mali güçlerine göre, bireysel karşılığı olmaksızın, kanunlara uygun olarak ve hukuki cebir altında alınan parasal ödemelerdir.” olarak tanımlanmış.

Konumuza dönecek olursak; Neden Herkes Vergilerden Şikayetçi?

Vergilerin çeşitliliği ve çok fazla oluşu vatandaşı rahatsız ediyor. ÖTV, MTV, Gelir Vergisi, KDV, ÇTV ve daha sayamadıklarımız. Bu şekilde baktığımızda şikayet edene hak vermemek elde değil.

Birde madalyonun diğer yüzü var!

Küçük birkaç örnek ile;

Belediye çevreyi temizliyor ve vergisini alıyor. Yolda birini çöp atarken görsen uyaran olmaz, ama o temizliğin vergisine gelince “her şeye vergi veriyoruz” denir.

Hastahanede sağlık personeline darp edilir. Haliyle güvenlik görevlisi ihtiyacı olur.

Okullarda çeşitli olaylar hasıl olur, güvelik görevlisine ihtiyaç olur.

Hırsızlık sayısı çoğalır, sokak güveni azalır, bekçiye ihtiyaç duyulur.

Kaçakçılık, faili meçhul olaylar artar, denetim ve devriye ihtiyacı ile aynı orantıda polis ihtiyacı doğar.

Yani vergilerin bu kısmının oluşmasına birileri sebep olurken diğer yandan hiçbir şekilde sebep ya da sonuçla alakası olmayanlar bu giderlerin vergileri için “MAHKUM” olurlar.

Ve daha bir çok buna benzer örnek varken, birde;

Hırsızı, arsızı, katili, tecavüzcüsü vs. ceza evinde ısınmayı, doymayı, düzeninin devamını bekler. Tüm bunları suçlu, suçsuz ayırt edilmeksizin tüm vatandaşlara ve dahi zarar verdiği vatandaşlara kadar vergilendirilir ve beslenir. Adalet dediğimiz böyle bir şey…

Adalet bu işi nasıl açıklıyor acaba?

Bir hırsız gelecek, sizin malınızı gasp edecek ve ceza evine girecek. Ceza evinde de sizin verdiğiniz vergiler ile ya da hiç dünyadan haberi olmayan bir bebeğin mamasından alınan vergi ile yan gelip yatacak!

Katil katledecek, mapusa girecek, ama katlettiği insanları ailesinden alınan ya da alnının teri ile evini zor geçindiren bir ailenin tüm nafaka giderlerinden alınan vergiler ile yıllarca hayatını yaşayacak!

Adalet Var! Vergi Var! Ne Yok?

Adalet var diyenlerin önce suçlu, suçsuz ayrımını yapmaları gerektiğine inanıyorum. Suçu olmayan ve suçlulardan (yere çöp atandan, kaçak elektrik kullanandan, hırsızdan, katilden…) ayırt edilip, bir dizi vergilerin faili olarak “VERGİ MAHKUMU” edilmemelerini diliyorum.

Şimdi “Adalet” bu, “Vergi” bu peki o halde “Ne Yok?” sorusuna sizden cevap bekliyorum.

Vergi Mahkumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gerede Haber - En Doğru Gerede Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!